1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge JenaXL wint 3M Science Challenge

DELFT – Met hun ontwerp BattyXL: reststroom halen uit lege batterijen om zo je telefoon gratis op te laden hebben leerlingen van JenaXL uit Zwolle dinsdag 18 april de 3M Science Challenge 2017 gewonnen.

De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap en techniek en hen met de klas oplossingen te laten bedenken voor allerlei problemen in de wereld. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, onveiligheid, drugsgebruik of vervuld drinkwater.

Dit jaar meldden zich ruim driehonderd scholen aan voor de challenge. Zij moesten een video maken van hun idee waarop klasgenoten, vrienden en familie maar ook een professionele jury konden stemmen. Criteria daarbij waren innovatie, relevantie, uitwerking en presentatie. Uiteindelijk koos de jury zes finalisten uit die hun idee op 18 april in Delft kwamen pitchen voor publiek en jury.

JenaXL won met zijn project BattyXL een cheque van 10.000 euro.

Het project wil reststroom halen uit lege batterijen om zo je telefoon gratis op te laden 

Als tweede eindigde het Cambium College uit Zaltbommel met project Glow in the smoke Dat leverde 5000 euro op.

Nummer drie t/m zes kregen elk 2500 euro.

Overzicht van de teams en hun projecten: 

Een team van het Anna van Rijn Lyceum uit Nieuwegein bedacht een systeem om de treindrukte te verdelen over de verschillende wagons. 
https://3mfondssciencechallenge.eu/video/624

Leerlingen van het Walburg College uit Zwijndrecht zochten een oplossing om alternatief papier te maken. Papier gemaakt op basis van paardenpoep. 
https://3mfondssciencechallenge.eu/video/729

Het TA Team van het Maris College uit Den Haag wil met hun project de verwoestijning tegengaan. Zij ontwierpen een model om een bloeiend ecosysteem te creëren in de woestijn waardoor landbouw mogelijk wordt.
https://3mfondssciencechallenge.eu/video/517

Leerlingen van het Da Vinci College uit Leiden ontwierpen de 3M MagBike. 
Door een systeem van magneten aan te brengen op de spaken van een fiets, gaat het fietsen veel sneller.
https://3mfondssciencechallenge.eu/video/665

De Techniekklas van JenaXL uit Zwolle wil met hun project BattyXL reststroom halen uit lege batterijen om zo je telefoon gratis op te laden.
https://3mfondssciencechallenge.eu/video/766

Leerlingen van het Cambium College uit Zaltbommel bedachten met hun project Glow in the smoke een verf die licht geeft als er brand is en die aangebracht wordt op de plinten van de kamer.
https://3mfondssciencechallenge.eu/video/722

Voor meer info en fotomateriaal:

Kathleen Croes, InternalCorporate Communications Manager, 3M Benelux.
kcroes@mmm.com
+32475 97 01 11 

Nieuwsberichten

1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge
JenaXL wint 3M Science Challenge

DELFT – Met hun ontwerp BattyXL: reststroom halen uit lege batterijen om zo je telefoon gratis op te laden hebben leerlingen van JenaXL...

Lees meer 

1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge
3M Science Challenge - insturen video

Opdracht Bedenk een oplossing voor een probleem en maak een video van maximaal 2 minuten waarin je jouw idee presenteert. Stuur...

Lees meer 

1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge
Opnames 3M Science Challenge voor Discovery gestart

Vanaf januari tot mei zal op Discovery Channel in Nederland en België een serie programma’s worden uitgezonden rond de 3M Science Challenge. In...

Lees meer 

1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge
3M Science Challenge nu dagelijks op Discovery!

Vanaf januari tot mei zal op Discovery Channel in Nederland en België een serie programma’s worden uitgezonden rond de 3M Science Challenge. In...

Lees meer 

1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge
Nassau Veluwe wint 3M Science Challenge 2015 - 2016

Met hun ontwerp voor een eenvoudig apparaat, dat van zout water zoet water kan maken, hebben leerlingen van het Christelijk College Nassau Veluwe uit Harderwijk de 3M Science Challenge 2016 gewonnen. Volgens de jury is hun uitvinding van alle inzendingen het meest interessant.

Lees meer 

1-3M-Fonds/Discovery Science Challenge
Volg de 3M Science Challenge op sociale media

De 3M Science Challenge is te volgen op heel wat sociale media kanalen. Op deze manier proberen wij scholen (klassen of teams van scholieren) enthousiast te maken om mee te doen met deze wedstrijd.

Lees meer 

Leerlingen in lab
Techniek en wetenschap is fun

Met de 3M Science Challenge willen wij op een toegankelijke manier aan jou laten zien dat techniek en wetenschap leuk is. Wij willen jou enthousiast maken voor wetenschap en techniek en leerkrachten ondersteuning bieden met inspirerend lesmateriaal.

Lees meer